Ο όρος «Παθητικό Κτίριο» αναφέρεται σε κτίρια με μέγιστη άνεση για τους κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του καλοκαιριού, με ελάχιστη ή μηδενική συμβατική θέρμανση και χωρίς ενεργή ψύξη. Τυπικά αυτό περιλαμβάνει πολύ καλή θερμομόνωση με ελάχιστες θερμικές γέφυρες, χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων, αεροστεγανότητα, ενώ την ποιότητα του εσωτερικού αέρα εγγυάται ένα σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης με πολύ καλή διαπνοή (EPS), καθώς επίσης ένα σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των παθητικών κτιρίων, χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους και συνεπώς μια μικρότερη επίπτωση στο περιβάλλον. Αυτό έχει ως συνέπεια την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική αειφορία. Σήμερα, η τάση παγκοσμίως είναι προς τα κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης για όλες τις μελλοντικές κατασκευές.

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ενός κτιρίου απαιτεί περισσότερες προσπάθειες και επενδύσεις στο σχεδιασμό και την κατασκευή του κτιρίου. Παρόλα αυτά, αν η ενεργειακή απόδοση βελτιωθεί με απλά, οικονομικά μέτρα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά οφέλη. Παράλληλα μπορούν να μειωθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις για θέρμανση και ηλεκτρισμό, εναλλάκτες θερμότητας και εξοπλισμό θέρμανσης και συνεπώς να έχουν σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους στον εξοπλισμό σε σχέση με τα συμβατικά κτίρια. Στα κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης η εξοικονόμηση κόστους από τη συντήρηση των συστημάτων αυτών μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος από τα επιπλέον έξοδα του κτιρίου. Ακόμη και στα απλά κτίρια μπορεί τα έξοδα συντήρησης και τα τέλη σύνδεσης να μειωθούν με τη χρήση τέτοιων συστημάτων.

Η επιπλέον επένδυση στην τεχνολογία μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης εξαρτάται πολύ από τα σημερινά δεδομένα στον τομέα των κατασκευών, τη θερμική μόνωση, τον εξαερισμό και την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα κουφώματα. Η εμπειρία σε θέματα τεχνολογιών, για κτίρια χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, επηρεάζει την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί. Καθώς οι προμηθευτές κτιρίων μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης αυξάνουν την εμπειρία τους και η αγορά για τέτοιου είδους κτίρια διευρύνεται, τα επιπλέον έξοδα θα μειώνονται. Σε κάθε περίπτωση, ένα κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι μια οικονομική επένδυση, καθ΄ όλη τη διάρκεια ζωής του, ανεξάρτητα από την τρέχουσα τεχνολογία στον τομέα των κατασκευών.

Εμφάνιση

Η εμφάνιση ενός κτιρίου χαμηλής ή μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης δεν διαφέρει από αυτή ενός συμβατικού σπιτιού. Η ζωή σε ένα τέτοιο σπίτι δεν απαιτεί ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και τα κτίρια του είδους αυτού δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS ή αλλιώς Κτίρια Ψυγεία

Η μόνωση είναι ελκυστική

Η απλή ενέργεια της ανακατασκευής ενός κτιρίου προκειμένου να γίνει πιο επαρκές ενεργειακά: με την εγκατάσταση νέων παραθύρων και θυρών, θερμομόνωσης, σφράγισμα διαρροών, εκσυγχρονισμό του συστήματος θέρμανσης και ψύξης, είναι ένα από τα πιο γρήγορα, πιο εύκολα και πιο οικονομικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να ξαναδώσουμε δουλειά στους Αμερικανούς, ενώ παράλληλα θα εξοικονομούμε χρήματα και θα μειώνουμε τις εκπομπές επικίνδυνων αερίων. Το ξέρω πως η ιδέα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική, παρόλο που εγώ πραγματικά ενθουσιάζομαι για κάτι τέτοιο. Δείτε λοιπόν τι είναι ελκυστικό σε όλο αυτό το σκεπτικό: η εξοικονόμηση χρημάτων. Σκεφτείτε το ως εξής: αν δεν έχετε αναβαθμίσει ακόμα το σπίτι σας, δεν έχετε απώλειες μόνο σε θερμό ή κρύο αέρα, αλλά και σε χρήματα και ενέργεια. Αν βλέπατε 20$ να φεύγουν από το παράθυρο και να χάνονται στην ατμόσφαιρα, θα προσπαθούσατε να βρείτε τρόπο να τα συγκρατήσετε. Αυτό ακριβώς συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια μας. Μέσα στα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν πόσο εξαιρετική είναι αυτή η ευκαιρία και αυτό θα βοηθήσει την Αμερική να αναθεωρήσει τις απόψεις της όσον αφορά στη χρήση ενέργειας. Είμαι ενθουσιασμένος για αυτό και ελπίζω και εσείς να αισθάνεστε το ίδιο. Σας το είπα πως η μόνωση είναι ελκυστική!

Προέδρος Ομπάμα,ομιλία στο Αμερικανικό κοινοβούλιο
15ηΔεκεμβρίου 2009

1.jpg
2.jpg
3.jpg
×

This website stores cookies on your
computer. These cookies are used to
improve your website experience and
provide more personalized services to
you, both on this website and through
other media.